[Trends] Zo gebruiken we social media

2 minuten leestijd
 

WhatsApp is het meest gebruikte sociale medium, ouderen zijn steeds vaker op Facebook te vinden en Twitter is verstoten uit de top 5. Newcom onderzocht en publiceerde het Nationale Social Media Onderzoek. Dit zijn de uitkomsten!

Gebruik social media kanalen

Met ruim 10,9 miljoen Nederlandse gebruikers staat WhatsApp met stip op nummer als het gaat om het gebruik van social media. Facebook volgt met 10,4 miljoen gebruikers. YouTube, LinkedIn en Instagram staan respectievelijk derde, vierde en vijfde. Regelmatig krijgen we de vraag of Facebook nog de moeite waard is. Kijk & oordel zelf! Twitter is daarentegen dit jaar verstoten uit de top 5 van meest gebruikte sociale media. Toch heeft Twitter nog steeds 2,6 miljoen gebruikers.
Top 5 gebruikte social media platformen

Gebruik per doelgroep

Wanneer we kijken naar het totaalgebruik van social media is Instagram relatief het meeste gestegen. Vooral de doelgroep 15 – 19 jaar maakt gebruik van dit sociale medium. Facebook wordt steeds meer gebruikt onder ouderen en minder door de doelgroep 15 – 19 jaar.
Tabel met gemiddeld gebruik van Social Media
Grafiek totaal social media gebruik

Verwachtingen gebruikers

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van social media de afgelopen 5 jaar behoorlijk is gestegen, terwijl het vertrouwen in de kanalen iets is gedaald ten opzichte van 2013. Men geeft aan te verwachten dat social media een grotere rol gaat spelen in de manier waarop men informatie gaat verzamelen en een grotere rol in hun leven gaat spelen. Belangrijk om rekening mee te houden is de zorgen om privacy door de gebruikers.
Grafiek van social media in 5 jaar

Voorspellingen

Newcom voorspelt voor het komende jaar dat het sociale medium gebruik onder ouderen blijft stijgen. Het gebruik door jongeren zal niet afnemen, dus het totale gebruik van social media neemt toe. De top 3 zal ook voor volgend jaar hetzelfde zijn: Facebook, WhatsApp en YouTube, al zal Instagram volgend jaar wat betreft dagelijks gebruik boven YouTube uitstijgen. SnapChat is dit jaar al behoorlijk gegroeid, vooral onder jongeren. Deze groei zal doorzetten, waardoor het medium Twitter voorbij zal streven wat betreft totaal gebruik.

Volledig onderzoek

Nieuwsgierig naar alle uitkomsten van het onderzoek? Bekijk het hier. Wil jij graag meer met social media doen, maar weet je niet waar je moet beginnen of laat je het liever uitbesteden? Lees dan hier alle mogelijkheden.

Lees ook deze artikelen

Marketing

Dit zijn de SEO trends voor 2022

21 december 2021

Marketing

Apple iOS 14 en de gevolgen voor je Facebook advertenties

9 december 2021

Marketing

Aan de slag met videomarketing: een stappenplan

30 november 2021