European Accessibility Act: dit betekent het voor jouw website

Jouw online omgeving, voor iedereen goed te begrijpen

Vanaf juni 2025 wordt digitale toegankelijkheid geen ‘nice to have’ meer, maar een wettelijke vereiste. Met de komst van de European Accessibility Act (EAA) moeten niet alleen overheidswebsites, maar ook commerciële platforms voldoen aan toegankelijkheidsrichtlijnen. Wat betekent dat voor jouw online omgeving als mkb’er? En wat moet je nú al doen met je bestaande of nieuwe website?

Dit houdt de European Accessibility Act in

De European Accessibility Act is een Europese richtlijn die digitale toegankelijkheid verplicht stelt voor een breed scala aan producten en diensten. Denk aan webshops, e-books, bankdiensten en online ticketverkoop. Met als doel? Digitale producten en diensten beter toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Van visueel tot tekstueel.

In Nederland treedt de wet op 28 juni 2025 in werking. Bedrijven moeten dan voldoen aan de WCAG 2.1 AA-richtlijnen. Een internationale standaard voor digitale toegankelijkheid.

Moet ik hier als mkb’er iets mee?

Ja, grote kans van wel. Heb je een webshop, bied je digitale diensten aan of laat je klanten online inschrijven? Dan is het óók van belang voor jouw bedrijf. Er zijn uitzonderingen voor kleinere ondernemingen (minder dan 10 fte en max. €2 miljoen jaaromzet), maar veel bedrijven vallen dus wél onder de nieuwe verplichtingen.

Dat betekent dat jouw website – of je nu een webshop runt of een klantportaal aanbiedt – toegankelijk moet zijn voor iedereen. Ook voor mensen die gebruikmaken van schermlezers, een lager taalniveau hebben of moeite hebben met kleuren, contrast of navigatie.

Een website die voor iedereen te begrijpen is, dat moet altijd het uitgangspunt zijn.

Wat betekent dit concreet voor je website?

Voor bestaande websites:

  • Laat een toegankelijkheidsaudit uitvoeren om te zien waar je website nu staat.
  • Verbeter onderdelen zoals kleurcontrasten, toetsenbordnavigatie en alt-teksten bij afbeeldingen.
  • Zorg voor duidelijke, begrijpelijke content.

Voor nieuwe websites:

  • Bouw vanaf de start met toegankelijkheid in het achterhoofd.
  • Kies een bureau dat bekend is met de WCAG-richtlijnen (zoals Wefabric 😉).
  • Houd ook bij beheer en contentcreatie rekening met de richtlijnen.

Wefabric helpt je op weg

Toegankelijkheid is geen eenmalige checklist, maar een continu proces. Bij Wefabric bouwen we al jaren websites met oog voor gebruiksgemak, ook voor mensen met een beperking. We denken mee in het ontwerp, testen met echte gebruikers en zorgen dat je klaar bent voor de EAA – zonder in te leveren op design of functionaliteit.

Wil je weten of jouw website voldoet aan de nieuwe eisen? Of sta je aan het begin van een nieuw project en wil je het in één keer goed doen? Wij gaan graag met je in gesprek.

Geschreven door

Svea Reekers

"In mijn dagelijkse werkleven houd ik me vooral bezig met het concreet maken van ons soms abstracte web- & marketingvak. Wat betekenen trends & ontwikkelingen voor jou als (B2B) ondernemer? Mijn artikelen gaan dan ook over resultaat behalen, het praktisch inzetten van marketingmiddelen en de kansen voor B2B en ondernemen & marketing in het algemeen."

Marketeer & eigenaar