Alles over cybercrime

2 minuten leestijd

Cybercrime: je bent dit woord vast al vaker tegengekomen. Wat is het nu eigenlijk en wat kun je hiertegen doen? Het internet is haast niet meer weg te denken anno 2018. ICT verandert razendsnel. Het voorkomen van cybercrime is beter dan ‘genezen’. Daarom in deze blog: zo bescherm je jouw website tegen cybercrime!

Wat houdt cybercrime in?

Cybercrime is een daad die ICT gebruikt als middel én doelwit. Niet alleen een computer of een internetaansluiting kan slachtoffer hiervan worden. Ook telefoons, computerchips van bankpassen, bedrijfssystemen en moderne auto’s kunnen soldaat worden gemaakt door cybercrime. Hoe doen cybercriminelen dit dan? Zij hebben speciale apparatuur om bijvoorbeeld gegevens te gijzelen op een computer. Of ken je dat? Dat je gebeld wordt door een apart nummer en ze je vragen om op een bepaalde toets te drukken. Dit zijn typische cybercrime daden.

Vormen van cybercrime tegen het bedrijfsleven

Er zijn vele verschillende vormen als het gaat om daden van cybercriminelen. De bekendste is een virus, dit is een klein programma die de werking van je computer verstoort. Deze kan bestanden en gegevens op je computer beschadigen en zélfs verwijderen. Een andere is cyberafpersing. Hierbij wordt er gedreigd om websites ontoegankelijk te maken op het internet. Dit gebeurt door middel van een massa-aanval van gegevens. Een ander dreigement is het stelen van gevoelige informatie. Deze chantagemethode gebeurt via een virusprogramma waarbij je computer vergrendeld wordt. Hierna krijg je van een zogenaamde betrouwbare bron het bericht dat je een boete moet betalen. Máár, wat is nu belangrijk om voor jou als website-eigenaar om hier iets aan te doen?

Cybercrime: dit doe jij ertegen

De garantie dat je nooit slachtoffer wordt van cybercrime kunnen we je helaas niet geven. Wél kunnen we je tips geven over hoe je het kunt proberen te voorkomen.
– Bescherm je computer met een virusscanner. Zo heb je speciale antivirussoftware, zoals Bitdefender, voor MKB-ondernemers.
– Een wachtwoord is makkelijk te hacken. Daarom is het van belang om een sterk wachtwoord aan te maken. Het liefst met zoveel mogelijk verschillende tekens, cijfers en letters. Het is natuurlijk lastig om deze wachtwoorden te onthouden. Maak daarom gebruik van LastPass, dit is een programma die veilig jouw wachtwoorden bewaart. Tevens kun je LastPass een sterk wachtwoord voor je laten maken. Wil je geen app downloaden? Wachtwoordgenerators zijn er ook online te vinden, zoals deze.
Belangrijk: onderhoud je website goed! In onze blog over het onderhoud van websites vertellen we je er meer over. Wefabric kan jou helpen bij het onderhouden van je website en je zo goed te beschermen tegen cybercrime!

Lees meer van onze artikelen

Ontdek de Wecademy