Beveilig je social media-kanalen: Tips om een hack op afstand te houden

Zijn jouw social media-kanalen goed beveiligd? Of je nu Facebook, Instagram of LinkedIn gebruikt, je accounts beschermen tegen hackers moet bovenaan je prioriteitenlijst staan. Juist nu, want er zijn weer een hoop hackers actief die proberen toegang te krijgen tot verschillende bedrijfspagina’s. In dit artikel lees je hoe je jouw kanalen extra beveiligt.

Hoe beveilig ik mijn social media kanalen?

Berichten met de melding dat je Facebook-account wordt opgeschort of een valse link die je naar een constructie leidt om je gegevens aan te passen; voor je het weet zijn je inloggegevens aangepast en heb je geen toegang meer tot je account. Gelukkig kun je jouw account extra beveiligen met tweestapsverificatie.

Tweestapsverificatie

Facebook, Instagram en LinkedIn hebben de optie om een tweestapsverificatie in te stellen. Op Facebook werkt dit als volgt: 

  1. Ga naar ‘instellingen’.
  2. Klik op ‘accountscentrum’ en vervolgens op ‘wachtwoord en beveiliging’.
  3. Klik op Tweestapsverificatie en vervolgens op het account dat je wilt bijwerken.
  4. Kies de beveiligingsmethode die je wilt toevoegen en volg de instructies op het scherm.

Vervolgens kun je kiezen voor een extra verificatie via de Google Authenticator-app of je kiest voor een sms. 

Wil je de tweestapsverificatie ook instellen voor de Instagram-app op je telefoon – wij raden het je aan – volg dan hier de instructies van Instagram.

Meta extra beveiligen.

Tweestapsverificatie LinkedIn

Voor LinkedIn zijn het ook 4 simpele stappen die helpen om je account extra te beveiligen:

  • 1. Klik op je profielfoto bovenaan uw LinkedIn-startpagina.
  • 2. Selecteer ‘Instellingen en privacy’ in het keuzemenu.
  • 3. Klik op ‘Aanmelden en beveiliging’ in de linkerkolom en klik op ‘Dubbele verificatie’.
  • 4. Klik op ‘Inschakelen of uitschakelen’ om de status van de dubbele verificatie te wijzigen.

Vervolgens kies je de manier waarop je je dubbele beveiliging wilt gebruiken, via een app of sms. Het voordeel van dubbele verificatie is dat je bedrijfspagina ook direct beveiligd is, deze hangt immers onder je eigen account.

Dubbele verificatie LinkedIn
Dubbele verificatie LinkedIn

Meta protect

Meta herkent zelf ook dat er veel wordt gehackt, daarom hebben ze Facebook Protect opgezet. Gebruikers van Facebook krijgen regelmatig een notificatie om Facebook Protect in te schakelen. Het is handig om deze instructie te volgen, want als je dat niet doet, verlies je op een gegeven moment toegang tot je account.

Protect is een extra beveiligingslaag, bovenop de tweestapsverificatie. Facebook verifieert dan bijvoorbeeld ook je account via je e-mailadres of locatie. Ongewenste acties worden dan dubbel gecontroleerd, zoals het aanmelden vanaf een andere locatie dan gebruikelijk.

Voor deze optie ga je ook naar ‘wachtwoord en beveiling’ in je accountcentrum.

Blijf voorzichtig omgaan met berichten in je inbox

Voordat je een bericht opent en op willekeurige linkjes klikt in je Messenger of mailbox, denk twee keer na. Je weet nooit wat er op de loer ligt! Hackers worden steeds slimmer in het verkrijgen van inloggegevens. Controleer daarom goed het e-mailadres; staat deze vermeld als @facebookmail.com, dan is dit een mail van Facebook.

Ontvang je spam via Facebook, meld dan het account als spam aan bij Meta.

Hulp nodig bij het instellen van extra beveiliging? Je mag ons altijd mailen.

Geschreven door

Jordy  van der Veen

Hallo daar! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen. Als online marketeer sta ik klaar om je te helpen bij het bereiken en activeren van jouw doelgroep. Dankzij mijn achtergrond in communicatie, geef ik jouw merk een boost met een mix van strategie en creativiteit. Mijn ervaring? Zoekmachineoptimalisatie (SEO), sociale media-advertising en contentmarketing. Hulp nodig? Neem contact op!

Online marketeer