Fotografie met je smartphone: 5 tips voor meer bereik

4 minuten leestijd

Fotografie met je smartphone is geen hogere wiskunde. Je dient alleen wel een aantal basisregels te hanteren. Hoe beter en origineler de foto, des te meer bereik je kunt generen via bijvoorbeeld social media. Wist je dat mensen visuele informatie 60 keer sneller opnemen dan tekst? Een foto is daarom ontzettend belangrijk voor je contentstrategie. Samen met onze huisfotograaf Johan Brouwer geven we je graag een aantal tips hoe je de mooiste foto kunt maken met je smartphone.

Fotografie met je smartphone

De fotokwaliteit van onze smartphones wordt alsmaar beter. Daarnaast heb je met je smartphone altijd en overal een camera op zak waarmee je prachtige foto’s kunt maken. De basisprincipes van fotografie gelden ook voor smartphone fotografie. Maak daarom optimaal gebruik van je smartphone als het om fotografie gaat. Pak je smartphone erbij en ga aan de slag!

#1 De visuele boodschap

Fotografie met je smartphone begint allemaal bij de boodschap die je wilt vertellen. Daarom moet je jezelf eerst afvragen, wat is de boodschap die ik wil overbrengen? Hoe kan het beeld hieraan bijdragen? Ook is het belangrijk om te kijken naar de kernwaarden van je onderneming of bedrijf waarvoor je werkt. Zijn er bepaalde kernwaarden die je terug kunt laten komen in je fotografie? Bedenk daarom vooraf wat je wilt communiceren en hoe je dat in beeld gaat brengen.

#2 Compositie van je foto

De compositie van je foto gaat over het ordenen van beeldelementen volgens een bepaalde strategie. Hiermee bepaal je hoe je foto als het ware opbouwt. Maak gebruik van rasters. Ook deze functie zit ingebouwd in je smartphone, maar dien je wel even ‘aan’ te zetten. In de fotografie wordt deze term ook wel gebruikt als de ‘gulden snede’ of ‘de regel van derden’. Hoe het werkt? Je plaatst het onderwerp van je foto op één van de rasterlijnen of snijpunt. Pas je dit toe, dan komt alles beter tot z’n recht!

#3 Beweging en licht in een foto

Als het buiten donkerder wordt, krijg je door beweging minder scherpe foto’s met je smartphone. Een mini-statief is daarom een uitkomst. Hierdoor ben je veel stabieler in het maken van de foto. Wanneer er een groot verschil is tussen licht en donker, kun je kiezen voor de HDR-functie, ook wel beter bekend als ‘burst’. Het is een functie waarmee je smartphone snel meerdere foto’s maakt. Elke foto heeft een andere belichting en doordat de foto’s digitaal worden samengevoegd krijg je een foto die perfect belicht is.

Tip: pak een wit of zwart A4 papier en realiseer op die manier meer of minder lichtinval. Je zult versteld staan van het resultaat. 

#4 De horizon

We horen je denken, wat heeft de horizon te maken met fotografie? Een rechte horizon geeft de foto rust, evenwicht en stabiliteit. Dat effect wil je graag bereiken en doe je door de camera goed recht te houden, evenwijdig aan de horizon. Wanneer je buiten fotografeert, is dit heel belangrijk. Daarom kan een statief voor je smartphone erg handig zijn.

#5 Scherpstellen met je smartphone

De nieuwste smartphones hebben tegenwoordig een goede automatische scherpstelling en gezichtsherkenning. Maar de scherpstelling kun je zelf bepalen. Tik daarom op je telefoon op het punt wat jij scherp wilt stellen, zodat de achtergrond wordt vervaagd.
Even een voorbeeld:

 

 

Vergeet de alt-tag niet

Heb je de perfecte foto gemaakt en plaats je deze op je website? Vergeet dan ook niet om de foto een alt-tag (of alt-tekst) mee te geven. Alt-tags zijn woorden of zinnen die je een afbeelding meegeeft op je website. Google kan namelijk alleen woorden (of codes) lezen en geen afbeeldingen. Lees daarom deze blog, waarin we je alle SEO basisregels uitleggen.

Meer weten over fotografie met je smartphone?

Komt dat goed uit want we organiseren een workshop, speciaal over ‘Fotografie met je smartphone’.
Tijdens onze Freesyle Friday workshop nemen we je mee in de wereld van fotografie & hoe je dit kunt toepassen met je smartphone als camera.

Datum: vrijdag 7 oktober
Tijdstip: 15.00 – 17.00 uur
Kosten: gratis!

Heb je nog vragen? Stuur ons een gerust een berichtje via info@wefabric.nl of bel ons even via +31854014628

 

Meer fotografie tips ontvangen?

Neem contact op