Waarom jij je webproject agile wilt aanvliegen

4 minuten leestijd

Agile een modewoord?

Jazeker! Maar absoluut niet zonder reden. Want agile werken biedt voordelen. En helemaal als het gaat om jouw webproject. Wat het is en waarom we specifiek bij webprojecten zo’n fan zijn? Dát lees je in dit artikel!

Wat is agile werken?

Google je op agile werken, dan krijg je vele definities. Wanneer we het platslaan komt het op het volgende neer: agile werken is een vorm van projectmanagement waarmee je een groot project opdeelt in kleinere, behapbare stukken. Door je gedurende het hele project (en daarna) flexibel op te stellen, zorg je ervoor dat je snel kunt bijschakelen en snel resultaat ziet. Praktisch gezien werk je dus vaak met kortere periodes (bijvoorbeeld 1 tot 4 weken), meerdere deadlines en meerdere oplevermomenten. Klinkt goed, toch?

De voordelen van agile werken

Maar waarom zou je je webprojecten agile willen aanvliegen? Nou, laten we eens kijken naar enkele van de voordelen:

  1. Lekker flexibel:
    Agile werken stelt je in staat om snel te reageren op veranderingen in de markt of de behoeften van je klanten. Dit betekent dat je je project kunt aanpassen terwijl het vordert, waardoor je meer flexibiliteit hebt om je doelen te bereiken. Flexibel zijn betekent ook dat je project vrijwel nooit helemaal af is. Je blijft doorontwikkelen zodat je kunt blijven inspelen op de markt.
  2. Focus op je klant:
    Door regelmatig feedback te verzamelen van je klanten en stakeholders, zorg je ervoor dat je webproject voldoet aan hun verwachtingen en behoeften. Het resultaat? Een product dat beter aansluit bij de wensen van je doelgroep. Vaak zie je dus dat je in delen een project oplevert of live zet, feedback verzamelt van je klanten en gebruikers en daar weer op voortborduurt.
  3. Snellere resultaten:
    Met agile werken kun je waarde leveren in korte tijd, waardoor je sneller resultaten kunt behalen en je projecten kunt versnellen. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot het einde van het project om iets te zien gebeuren; je kunt regelmatig vooruitgang boeken en resultaat halen. Andersom geldt dit ook: heb je iets bedacht wat in de praktijk toch niet 100% goed blijkt uit te pakken? Dan is het omschakelen snel geregeld en blijft de schade beperkt.

“Hadden we al benoemd dat je een flexibele instelling moet hebben?”

Hoe pas je agile werken toe op je webprojecten?

Is agile werken voor iedereen? Volgens ons niet. Je moet namelijk als opdrachtgever wél nauw betrokken willen zijn bij het project. In plaats van 1-2 feedbackmomenten, heb je die nu iedere oplevering (wat dus zo iedere week kan zijn). Ook is niet ieder project er geschikt voor; een traject voor het realiseren van een uitgebreide webapplicatie leent zich er beter voor dan het opleveren van een eenvoudige website. Wanneer we het over agile werken bij webprojecten hebben, dan zijn er in ieder geval enkele speerpunten die je voor ogen houdt.

Begin klein, maar helder

Het is ontzettend belangrijk dat je het doel en de prioriteiten van je project helder hebt. Heb je dit niet of blijf je dit continu wijzigen? Dan is het niet zo gek dat je niet het resultaat haalt dat je wilt hebben.
Doelen en prio’s helder? Breek het dan op in behapbare taken die je in korte iteraties kunt voltooien. Je merkt het al: een goede projectmanager is hierbij van belang (en laten wij die nu nét hebben rondlopen :-))

Werk samen

Zorg voor een nauwe samenwerking tussen alle betrokkenen bij het project, inclusief ontwikkelaars, ontwerpers, klanten en stakeholders. Door regelmatig te communiceren en feedback te delen, kun je ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde golflengte zit en dat het project soepel verloopt.

Wees flexibel

Hadden we dit al genoemd? 😉 Sta open voor verandering en pas je plannen aan als dat nodig is. Agile werken draait om het omarmen van verandering en het aanpassen aan nieuwe omstandigheden, dus wees niet bang om je koers bij te stellen als dat nodig is, óók als dit betekent dat je je eigen grandioze ideeën moet bijstellen.

In het kort zorgt een agile werkwijze bij webprojecten voor:

Beter en sneller resultaat
Meer focus op wat jouw klant wil
Continu doorontwikkelen (en dat is positief!)

Zo doen wij dat

Hoe wij agile werken inzetten bij webprojecten? Dit verschilt enorm per project en opdrachtgever. maar die agile werkwijze is er altijd in meer of mindere mate. In welke vorm het agile werken bij een webproject ook naar voren komt: een website, webshop of webapplicatie is nooit meer 100% af. Het komt je resultaat enorm ten goede wanneer je continu blijft doorontwikkelen op basis van de verzamelde data en input van je klanten & gebruikers. Meer weten over hoe we dat doen? Check onze projecten of neem contact op!

Geschreven door

Svea Reekers

"In mijn dagelijkse werkleven houd ik me vooral bezig met het concreet maken van ons soms abstracte web- & marketingvak. Wat betekenen trends & ontwikkelingen voor jou als (B2B) ondernemer? Mijn artikelen gaan dan ook over resultaat behalen, het praktisch inzetten van marketingmiddelen en de kansen voor B2B en ondernemen & marketing in het algemeen."

Marketeer & eigenaar