Webwinkelkeurmerken: alle informatie op een rij

3 minuten leestijd

Het aantal webwinkels is de laatste jaren verzesvoudigd in Nederland. Maar dat niet alleen: de besteding per webshop groeit. Eén van deze redenen is de Covid-19 crisis; er is duidelijk meer omzet behaald en het aantal bestellingen steeg. Zo bleek uit onderzoek van het CBS. Veel van deze webwinkels zijn aangesloten bij een webwinkel keurmerk. Waarom? Naast dat vele keurmerken beschikken over een geschillencommissie die kunnen bemiddelen tussen klant en winkelier, geeft het ook vertrouwen aan de klant. Een keurmerk kan helpen bij het winnen van het vertrouwen van de klant!Wat is een webwinkelkeurmerk?
“Een webwinkel keurmerk is een kwaliteitsoordeel dat gegevens wordt door een onafhankelijke instantie die je verkrijgt als je aan specifieke voorwaarden voldoet.”

Een webwinkel keurmerk is een absolute must

Consumenten hechten veel waarden aan een keurmerk omdat er tegenwoordig veel online fraude wordt gepleegd, zo is uit onderzoek van het ACM gebleken. Het geeft een signaal af dat de consument terecht is gekomen in een veilige online omgeving én dat geeft vertrouwen! Dit versterkt en vergroot de verkoopbeslissing van de consument.

De voordelen van een webwinkel keurmerk

 • Klanten winkelen veilig en betrouwbaar, wat conversie verhogend werkt
 • Als webwinkelier hanteer je duidelijke regels, ook handig voor je klant!
 • Je kunt terecht voor klachtenbemiddeling en juridische hulp bij je keurmerk

Welk keurmerk kies je?

Interesse om je aan te sluiten bij een keurmerk? Er zijn diverse aanbieders van webwinkel keurmerken. Er zijn zowel landelijke, als Europese spelers Denk goed na wat jij als webshop houder belangrijk vindt en welk keurmerk hierbij past. Aan de meeste keurmerken zijn kosten verbonden, welke behoorlijk kunnen variëren.

 1. Thuiswinkel Waarborg
  Thuiswinkel Waarborg is wereldwijd actief en komt op voor de belangen van webwinkeliers. Ze helpen winkeliers met gratis juridisch advies, onderzoeken én beschikken over een online kennisuitwisseling platform.
 2. Webshop Keurmerk
  Webshop Keurmerk is het grootste erkende keurmerk van Nederland én Europa. Het keurmerk biedt gratis juridisch advies en onafhankelijke geschillenbeslechting.
 3. WebwinkelKeur
  Stichting WebwinkelKeur is een onafhankelijke non-profit organisatie. Naast klankbeoordelingen controle, bieden zij ook juridische controle aan voor meer zekerheid. 
Dit keurmerk is ook Europees erkend door ‘The European e-Commerce Association’.
 4. Qshops Keurmerk
  Qshops Keurmerk het bekendste webwinkel keurmerk van Nederland en erkend door Nederlandse Consumentenbond. Webwinkels worden onafhankelijk getoetst en gecertificeerd.

Eisen om aan keurmerk te voldoen

Wil je in aanmerking komen voor een keurmerk? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten de meest voorkomende voorwaarden alvast op een rijtje voor je:

1. Algemene Voorwaarden 
Hierin beschrijf je welke regels er gelden rondom de verkoop van je producten en/of diensten. Belangrijk is dat deze voorwaarden voldoen aan de nieuwste wetgeving.

2. Contactgegevens
Wettelijk is het je plicht om je bedrijfsnaam, vestigingsadres (geen postbus) en alle contactmogelijkheden zoals telefoonnummer en e-mailadres te benoemen. Ook dien je je KVK- nummer en BTW- nummer te vermelden op je website.

3. Ontbindingsrecht
Als de klant het aangekochte product wil retourneren of niet te tevreden is, moet dit vermeld zijn op je website. Het is dus belangrijk dat je je klant informeert over de retourinformatie.

4. Betaalmethoden

Vermeld met welke middelen de producten of diensten kunnen worden betaald. Met Ideal, automatische incasso, achteraf betalen of bijvoorbeeld via Klarna waarbij je pas na 14 dagen hoeft te betalen.

5. Verzendkosten
Naast de betaalmethodes, dien je ook informatie te geven over de verzending en de eventuele bijkomende kosten. Het is niet voldoende om deze in je Algemene Voorwaarden op te nemen! 

6. Privacy Policy 
Het is wettelijk verplicht om een privacy policy in je webshop op te nemen. Hierin beschrijf je hoe je omgaat met de persoonsgegevens van de klant (Wet bescherming persoonsgegevens, Wbp).

Wil je meer informatie ontvangen? Wij helpen je graag!
Informatie aanvragen

 

 

 

Lees meer van onze artikelen

Ontdek de Wecademy