Battle of WordPress: standaard plug-ins vs. eigen modules

4 minuten leestijd

Iedereen die iets van WordPress weet zal ongetwijfeld weten wat plug-ins zijn. Maar…, wat zijn nu de voor- en nadelen van plug-ins? En waarom vinden wij dat je beter eigen modules kunt gebruiken? Onze webdeveloper Nathan vertelt je er alles over!

Wat is een module?

Nathan Jansen, senior webdeveloper bij Wefabric: “Een module of plug-in is een (deel van een) functionaliteit, welke je toevoegt aan een programma. In ons geval is het programma een website. Voor het ontwikkelen van de meeste van onze websites gebruiken wij het Content Management Systeem WordPress. Dit CMS-systeem maakt standaard gebruik van plug-ins om functionaliteiten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een shop, nieuws, reviews, contactformulier of nieuwsbriefinschrijving. Door te werken met standaard plug-ins kan er snel en eenvoudig een website worden gebouwd. Echter kleven er nadelige gevolgen aan het gebruik van standaard plug-ins.”

Voor- en nadelen van standaard plug-ins

Volgens Nathan is het belangrijkste nadeel van een standaard plug-in dat ze moeilijk aanpasbaar zijn. “In eerste instantie lijken ze vrij toegankelijk en eenvoudig toe te passen. Echter begint het probleem wanneer je moet uitbreiden of wanneer je maatwerk nodig hebt. Vaak blijkt dan dat de gekozen plug-in erg complex in elkaar zit en het moeilijk is om deze uit te breiden.”

Openbaar voor andere ontwikkelaars, en… hackers

Een groot voordeel van standaard plug-ins is het feit dat het openbaar is. Dit betekent dat iedereen hier aan kan ontwikkelen. “Dit is dan ook meteen een groot nadeel”, stelt Nathan. “Hoewel er veel developers zijn die natuurlijk het beste voor hebben met de plug-in en dit willen uitbreiden om de functionaliteiten uit te breiden, biedt een openbare plug-in ook toegang voor hackers. Je weet dus niet exact wat je binnenhaalt bij deze plug-ins. Het kan ook zomaar phishing, spam of andere besmette code zijn.
Dat een plug-in openbaar is betekent dus dat iedereen er aan kan werken. Zoals in ieder vakgebied zijn er ook in de wereld van het web programmeurs die een mindere kwaliteit van werk opleveren. “Je ziet dan dat de kwaliteit van de geschreven code onvoldoende is. Dit is vaak niet zichtbaar voor mensen buiten ons vak, maar wel voor ons. Zeker wanneer we bestaande functionaliteiten willen uitbreiden of updaten. We zien dan vaak ook dat wanneer we website-onderhoud plegen of slechts een kleine aanpassing doen, de standaard plug-ins stuk gaan.”

Conflicten

“Als laatste kunnen standaard plug-ins met elkaar conflicteren. De verschillende plug-ins ‘kennen’ elkaar niet. Daarom kunnen ze tegengestelde functionaliteiten hebben. Plug-ins geven andere plug-ins vaak geen toegang, zodat ze niet naast elkaar kunnen werken. Tot slot één van de grootste nadelen van plug-ins in WordPress: je website wordt er ontzettend traag van… En dat is dan weer ontzettend slecht voor je online vindbaarheid, conversie en zoekresultaten!”
Zijn er dan helemaal geen voordelen aan standaard plug-ins, vragen we ons af? Nathan: “Jazeker wel! Het is echter heel erg afhankelijk wat je doel is van de website. Wanneer je bijvoorbeeld zelf je WordPress website wilt bouwen, zijn standaard plug-ins vaak de oplossing. Ze zijn eenvoudig te installeren en er zijn er heel veel van. Zo heb je voor iedere functionaliteit wel een (bijna) geschikte plug-in. Wil je echter een duurzame website waarmee je een langere tijd vooruit kan? Een website die technische goed in elkaar zit? En een website die voldoet aan de meest moderne maatstaven en online goed vindbaar is? Geef dan de voorkeur aan een maatwerk website met eigen gebouwde modules.”

Eigen modules

“Wanneer je zelf iets schrijft, weet je exact hoe het werkt. Dat is dan ook precies de reden waarom wij bij Wefabric onze eigen modules schrijven. Je kunt de module eenvoudig uitbreiden en je bepaalt zelf de kwaliteit van je code. Daarnaast zijn eigen modules een stuk sneller en zijn ze overzichtelijk. Eigenlijk verwerken we alle positieve punten van een standaard plug-in en tackelen we met onze eigen modules de nadelen van de plug-ins. Zo zijn onze eigen modules een stuk minder gevoelig voor hacken, aangezien de module niet openbaar is. Extra bijkomstigheid: onze modules worden getest door hackers, waardoor we een optimale veiligheid kunnen waarborgen.”
Benieuwd wat de Wefabric modules voor jouw website kunnen betekenen? Wij laten je graag kennismaken door middel van een gratis websitecheck. Je krijgt dan een gedetailleerd actieplan met de punten waarop jouw website verbeterd kan worden. En ja… dat is echt vrijblijvend! Vraag dus snel aan.

Lees meer van onze artikelen

Ontdek de Wecademy