Byzondr Gematcht
Houd werknemers verbonden binnen de sectorDe gehandicaptenzorg in Friesland is een prachtige sector, maar kent een groot probleem. Een hoge uitstroom van medewerkers zorgt voor krapte en knel bij organisaties. Onderwijs en werkveld gingen in gesprek en doken in de materie: want hoe kan een sector zo mooi als de gehandicaptenzorg, zoveel uitstroom van personeel hebben? Het antwoord: de diversiteit binnen de sector zorgde ervoor dat werknemers niet altijd bij de juiste zorgorganisatie werkten. De uitdaging: een interactieve en efficiënte manier vinden om een betere match tussen werknemer & zorgorganisatie tot stand te brengen. En daar mochten wij onderdeel van zijn!
Eerder schreven we al een case over de branding en marketingcampagnes die we voor Byzondr hebben uitgevoerd. Deze lees je hier.
Maatwerk matchingtool
In een reeks brainstormsessies met de opdrachtgever en deskundigen uit de sector werd de kern van het probleem blootgelegd en de belangrijkste kenmerken van zorgorganisaties geformuleerd. We adviseerden een op maat gemaakte matchingtool, gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwd model.
De tool is opgebouwd rond een vragenlijst met 10 zorgvuldig samengestelde meerkeuzevragen. Deze werd door zowel zorgorganisaties als studenten en werknemers binnen de gehandicaptenzorg Friesland ingevuld. Via het OCAI-model werden de gegevens verwerkt in een speciale database. De tool genereert vervolgens een top 3-match tussen persoon en organisatie. Het resultaat? Een gebruiksvriendelijke en visueel aantrekkelijke online omgeving waar zorgprofessionals snel kunnen ontdekken welke organisatie hun perfecte match is.
De perfecte match met jouw potentiële werkgever, altijd bij de hand
Zo verliep het traject
Het project doorliep meerdere fasen:
- Brainstorm & onderzoek: In samenwerking met deskundigen en zorgorganisaties werden de relevante kenmerken vastgesteld.
- Prototyping & testing: Een klikbaar prototype werd ontworpen in Figma, waarbij we het mobile-first principe toepasten voor optimale toegankelijkheid.
- Ontwikkeling in Laravel, Filament & Livewire: Een modulaire opzet zorgt voor flexibiliteit, zodat de tool eenvoudig aanpasbaar en uitbreidbaar is.
- Validatie & optimalisatie: De vragenlijst is meerdere malen getest in het werkveld en op de bevindingen aangepast, om zo tot de beste matches te komen.
Tijdens de hele ontwikkeling hielden we korte lijnen met de opdrachtgever, met regelmatige fysieke meetings om tussentijds delen op te leveren, feedback te verzamelen en snel te schakelen. Dankzij deze nauwe samenwerking konden we de tool continu verbeteren en perfect laten aansluiten op de behoeften van de sector.

De matchingtool zorgt voor een betere doorstroom binnen de gehandicaptenzorg in Friesland
Het resultaat
De interactieve vragenlijst bleek direct aan te slaan. Zorgorganisaties konden zich beter positioneren en werknemers kregen inzicht in welke werkgever het beste bij hen paste. De eerste resultaten lieten al direct een positieve impact zien:
- Succesvolle plaatsingen: Meerdere professionals vonden een passende organisatie, waaronder een gepensioneerde die via de tool een nieuwe rol vond.
- Betere doorstroom binnen de sector: Zorgmedewerkers die niet op hun plek zaten, maakten de overstap naar een geschiktere organisatie.
- Brede inzetbaarheid: De tool is schaalbaar en kan in de toekomst ook in andere regio’s of zorgsectoren worden toegepast.

Slimme mix van technologie, expertise & samenwerking
Door een groot probleem met een focusgroep aan te pakken en op te delen in kleine delen kan het snel en effectief worden aangepakt. Korte analyses, concrete overleggen en een zo kort mogelijke ontwikkelfase maakt het mogelijk om nieuwe inzichten en ideeën uit te werken en te testen. Geen probleem is te moeilijk, zolang het maar wordt opgedeeld in kleine stappen.
Ook een vraagstuk liggen voor jouw sector? Leo denkt graag mee over hoe techniek bijdraagt aan de oplossing.