Webapplicatie op maat: musthave of shouldhave?

4 minuten leestijd

Ieder bedrijf heeft ze: bepaalde werkwijzes die eigenlijk ook prima geautomatiseerd kunnen worden. Vaak gebeurt dit met een webapplicatie op maat. Wat voor voordelen levert een investering in zo’n applicatie exact op? En wanneer is het een absolute must voor je organisatie en wanneer slechts een hebbeding? Wij maken je graag enthousiast voor de wereld van webapplicaties. Of zoals wij het zelf graag noemen: de wereld van slimmer werken!

Wat is een webapplicatie?

Simpel gezegd: een webapplicatie is een programma / tool die draait in de vorm van een website. In de volksmond (of op het Wefabric kantoor) wordt het ook wel webapp of web-based application genoemd.

Heb je geen flauw idee wat je je er bij voor moet stellen? Bedenk je dan dat je vrijwel dagelijks een webapplicatie gebruikt. Denk aan het bestellen van bedrijfskleding via een beheersysteem of het doorgeven van je beschikbaarheid á la datumprikker. Maar ook je e-mail die je via desktop opent of het CMS-systeem van je website is een webapplicatie.

“Kan dat niet slimmer?”

In je dagelijkse werk denk je ongetwijfeld wel eens: “Kan dat niet slimmer?”. Exact dát is het moment dat onze developers opspringen om aan de slag te gaan.

 

Meestal ontstaat deze vraag bij de volgende situaties: 

 

 • Overmatig veel handelingen moeten verrichten om tot een resultaat te komen
 • Veel fouten die in een bepaald proces sluipen
 • Een extra werknemer aan moeten nemen, terwijl het werk niet per sé meer wordt
 • Repeterende handelingen die verricht moeten worden
 • Met een brei aan Excellijsten moeten werken
 • Veel telefoontjes krijgen van je klanten
 • Feedback krijgen dat er meer inzicht nodig is (bijv. statistieken of afspraken)

Herkenbaar? Dan is de kans groot dat er ook bij jou – net zoals regelmatig bij ons – klinkt: “Dat móet toch slimmer kunnen?”

webapplicatie

Maatwerk webapplicatie: de voor- en nadelen

Eenmaal een beetje getraind in het spotten van situaties die slimmer kunnen, zie je voor alles een webapp-oplossing. Dit vooral ook omdat het je ontzettend veel kan opleveren.

Voordelen webapplicatie op maat

 

 • Kostenbesparing: een webapplicatie op maat is kostenbesparend, met name en in de meeste gevallen op het gebied van personeelskosten. Door slimmer te werken, heb je minder manuren nodig. Heb je een kleiner bedrijf en ben je zelf veel uitvoerend bezig? Dan bespaart het jezelf enorm veel tijd, die je vervolgens weer facturabel kunt inzetten.
 • Kleinere foutmarge: waar men werkt, maakt men fouten. Geen probleem, behalve wanneer het keer op keer gebeurd of wanneer het een hele kostbare fout wordt. Door werkwijzes in code te gieten verklein je de foutmarge tot minimaal. Dit geeft je rust én bespaart je tijd & geld.
 • Afgestemd op jou: kies je voor een maatwerk webapplicatie, dan ben je er van verzekerd dat het precies op jouw bedrijf is afgestemd. Welke stappen neem je in een proces? Welke data wil je eruit halen? En wie is daar bij betrokken? Van A tot Z nemen we jouw bedrijfsvoering op het specifieke gebied door, zodat de applicatie een perfecte match is met jouw organisatie.
 • Data, data, data: sturen op cijfers in plaats van onderbuikgevoel. En dan het liefst jouw eigen cijfers, waaruit je zélf conclusies kunt trekken. Groot voordeel van een eigen webapp is dat de data ook echt van jou is en je het zelf in beheer hebt.Niet afhankelijk van andere partijen en zuivere data waar je echt iets aan hebt. Vergaar je zelf niet voldoende data? Geen probleem, met je maatwerk webapplicatie zijn er API koppelingen mogelijk die jouw eigen data verrijken met externe.

 

Nadelen maatwerk webapplicatie

 

Eerlijk is eerlijk: de voordelen zijn enorm, maar er schuilen ook een paar nadelen (of beter gezegd: valkuilen) aan een webapplicatie. Zo worden je processen en werkwijzes gestroomlijnd door een applicatie. Dit betekent dat je hier soms wijzigingen in aan moet brengen.

Een ander punt waarmee je rekening moet houden is dat het ontwikkelen van een webapplicatie een proces is wat je niet 100% uit handen kunt geven. Er is niemand die beter weet hoe je bedrijf in elkaar zit dan jij, dus dit vergt aandacht en tijd tijdens de functionele en testfase.

Last but not least: er zijn kosten verbonden aan een webapplicatie. Waar je aan moet denken? Lees snel verder ;-).

 

Kosten webapplicatie op maat

Slimmer werken begint met een goed doordacht plan. Wat zijn situaties waarin het slimmer kan binnen jouw bedrijf? En hoe draagt automatisering – en dan met name een webapplicatie – daar aan bij?

De investering voor een webapplicatie op maat verschilt, maar ligt bij een planningssysteem of dashboard vaak tussen de €15.000 en €40.000. Veel? Niet als je het in no-time hebt terugverdiend!

Op zoek naar een webapplicatie ontwikkelaar?

Inspiratie nodig over hoe het binnen jouw organisatie slimmer kan? Wij helpen je graag op weg! Laat het ons weten.

Leestip: Wij bouwen onze maatwerk webapplicaties vaak in Laravel & hier lees je waarom.

Meer informatie over een webapplicatie op maat?

Plan een koffie afspraak